۱۳۹۰ بهمن ۱۴, جمعه

Araz News Web Sitesi’nin Türkiye’de Yaşayan Azerbaycanlı Mülteci ve Sığınmacılarla Bağlı Raporu

اورمو ایشچیلری :
ARAZ NEWS

Türkiye’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) iltica talebi ile ikamet eden mülteci ve sığınmacılar, geldikleri ülke ve sığınma nedenlerine bakılmaksızın, genelde ağır ekonomik ve psikolojik koşullar altında yaşamaktalar. Bu arada Azerbaycanlı mülteci ve sığınmacılar da özel toplumsal ve kültürel şartlarından dolayı kendilerine has durumlarla karşı karşıyalar.
Araz News haber ve yorum sitesi olarak bu insanlarımızın yaşadıkları çetin şartlar ve karşı karşıya bulundukları zorlukları gündeme taşımakla bu insanlarımızın zorluk ve acılarına bir nebze olsun merhem olmaya çalıştık
Başta Ankara, İstanbul, Eskişehir, Nevşehir ve Kastamonu olmakla Türkiye’nin birçok kentinde ikamet eden Azerbaycanlı mülteciler aileden uzaklık, iş izninin olmamasından dolayı mali sıkıntı, sigorta yokluğundan dolayı uygunsuz sağlık şartları ve yeterince yaşam şart ve imkanlarına sahip olamama gibi birçok sorunla her gün yüzleşmekteler. Bu arada evli ve ailesi olan mülteciler daha zor maddi ve psikolojik şartlara katlanmak zorundalar. Anadolu’nun oldukça zor geçen kış mevsimlerinde enerji fiyatlarının yüksek olduğundan dolayı çoğu mülteci yeterine sıcak ortam ve sıcak su temin edememe nedeniyle kişisel temizlik ve sağlık gibi en temel gereksinimlerini karşılayamadığından ötürü ciddi sorunlar yaşamaktadır.
İçinde bulundukları belirsizlik ve dosya değerlendirme-karar süresinin aşırı uzunluğu mültecileri kırılgan bir zemine itmekte ve kendilerine ağır psikolojik şartlar yüklemektedir.
13 yaşındaki kızı Aypara ile Türkiye’de ikamet eden Azerbaycanlı medeni aktivist Said Akrami Qoushchi bu mülteci ailelerden biri. Said Bey muhabirimize, “5 ay önce BM’ye başvurdum fakat bu güne kadar bir cevap alamadım. Kızım okul okumakta ve kendim de bel ve boyun rahatsızlığı yaşamaktayım. Büyük maddi sıkıntılarım var ve hayatım oldukça zor geçmektedir.” demektedir.
Yazar ve işçi hakları aktivisti Taher Mohami diğer mültecilerle aynı sorunları paylaşmakta. Taher Bey 6 ay önce BM’ye başvuruda bulunduğunu ve bu güne dek bir cevap alamadığını belirtiyor. Gıda mühendisi olan Taher Bey astım hastalığına rağmen düşük maaşla günde 14 saat çalışmak zorunda olduğunu, maddi sıkıntılardan dolayı eşi ve çocuğunu Türkiye’ye getiremediğini söylüyor.
Bir diğer Azerbaycanlı mülteci Hosein Moradi Türkiye’de kötü yaşam şartlarına iki yıldır tahammül etmekte. Türk vatandaşı olan bir ev arkadaşının intihar etmesi nedeni ile psikolojik sarsıntı yaşayan Hosein Bey oldukça sıkıntılı maddi imkânlarına rağmen bu nedenle kış mevsiminde ev değişmek zorunda kalmış. İlk iltica talebinin reddolması nedeni ile Helsinki’ye gönderdiği itiraz mektubuna daha bir cevap alamamıştır.
Azerbaycanlı aktivist Siamak Babanejad, aylardır Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden cevap bekliyor.
Mohammad Sadaghat ailesiyle birlikte uzun süredir Nevşehir’de belirsiz durumda yaşamaktadır. Mohammad Bey muhabirimize şöyle konuşmaktadır: “Ailemin yaşamını temin etmek için çok az maaşla günü birlik olarak kahvehanede ve ya inşaatta çalışmaktayım. Yalnız kış gelince iş zor bulunuyor ve hakikaten zor geçiniyoruz.”
Elmira Aligolian genç bir bayan mülteci. Elmira da aynı sorunları paylaşmakla birlikte genç bir bayan olmanın zorlukları ile yüzleşmekte. Elmira bütün bunlara ilaveten ülkesine kadına karşı şiddet mağduru olduğunu ve onun psikolojik etkisini atlatamadığını söylemekte.
Mültecilerin sorunları ne yazık ki bunlarla bitmiyor. Bazıları mülteci statüsü almalarına ve gidecekleri ülkenin belli olmasına rağmen aylardır Türkiye’den çıkış bekliyorlar. Behrouz Alizade, Saeid Bidokht ve Darioush Hatemi bu insanlardan birkaçı.
Vahid Bahadori, Reza Talebi, Mohammad Bagher Rahimi ve Reza Ahmadzadeh ailesi gibi bazı sığınmacılar ise aylardır BM’deki görüşmelerini beklemekteler.
Naser Esmailzadeh ve ailesi yıllardır sığınmacı hayatı yaşıyorlar. Naser Bey muhabirimize “Yurt içindeki kültürel aktivitelerimden dolayı 2003’te Bakü’ye gidip orada BM’ye başvurmak zorunda kaldım. İlk iltica talebim reddedilince istinaf başvurusunda bulundum. Bir özürlü çoğum var ve ciddi mali ve psikolojik şartlar içerisindeyim, yalnız yıllardır daha bir sonuç alamadım. Son zamanlarda tekrar Ankara’da BM’ye başvurdum. Gerçekten zorluk içerisindeyim.” diyor.
Kardeş millet ve devlet olan Türkiye’de ikamet etmek Azerbaycanlı mültecilere bir takım kolaylık sağlasa da genel olarak sürgün ve iltica yaşamının zorluklarını omuzlamaya mecburlar.
Azerbaycanlı mültecilerin acil istekleri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) değerlendirme ve karar sürecini hızlandırması ve Türkiye’de ikamet ettikleri sürece kendilerine daha fazla imkân ve kolaylık sağlanmasıdır.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر